Web Site

Уебсайт е съвкупност от уеб страници, които се адресират на общ URL, който често се състои само от името на домейна. Всеки уебсайт се хоства на компютър (компютри), наречен уеб сървър, достъпен през мрежа. За разглеждането на уебсайтове са създадени специални програми, наречени уеб браузъри. Съществуват различни видове уебсайтове в зависимост от тяхното предназначение, аудитория и съдържание.

Сайтовете се съхраняват на уеб сървъра под формата на файлове. Всеки файл съдържа информация, която директно или след някаква обработка се изпраща на уеб браузъра, когато той поиска съдържанието на дадена страница. Сайтовете, които правят обработка на информацията, се наричат динамични, а тези, които не правят такава обработка, – статични. Статичните сайтове се създават по-лесно и работят по-бързо, но не позволяват промяна на съдържанието. Почти всички съвременни сайтове са динамични.

Ако използвате интернет и преглеждате различни страници, вероятно сте запомнили някоя красива и интересна страница с анимирани ефекти или т.нар. флаш страница. Флаш сайтовете притежават интересен и, в повечето случаи, красив външен вид.

Обаче, търсачките „мразят” флаш, защото не поддържат тази технология. Бъдете сигурни, че ако вашият сайт е изграден с Флаш, то никой няма да може да го открие. Флаш сайтовете често имат трудна навигация и трудно достъпна информация, изискват време, за да се зареди информацията в тях и отегчават потребителите.

Трябва да знаете, че флаш технологията е създадена за презентации. Посредством флаш може да бъде създадена изключително атрактивна презентация на продукт, но не и ефективен сайт. Ако пък смятате, че игрите са интересни за потребителите и поради тази причина искате и във вашия сайт да има игри, помислете отново.

Модул “Програмиране в Интернет” е в учебната програма за 11 клас - профилирано обучение. И той, като всички останали трябва да бъде представен, така че да се видят всички детайли.

Първият вариант на сайтът Портфолио е направен изцяло на Adobe Flash CS5 и изглежда атрактивен. Това не е най-подходящата технология за този тип сайт.

Вторият вариант на портфолиото е направен с помощта на HTML5 и CSS3. Тези технологии предлагат доста предимства и са подходящи за изработката на такъв вид сайтове. Разглеждайки този вариант на сайта в долната част на началната страница е разработен урок, който разглежда предимствата и недостатъците на тези технологии. Музиката, плеарът не изглежда особено добре, може да се чуе с Google Chrome. Mozilla Firefox не разчита звука.

Най-подходящата технология за изработването на портфолиото е CodeIgniter. Той е мощен и същевременно изключително лек PHP Framework. CodeIgniterе създаден за тези PHP разработчици, които искат да създават бързо и лесно богати на функционалност уеб приложения. Както казват хората от CI „Ако сте разработчик, който живее в реалния свят, а именно на споделения хостинг и на кратките срокове и ако не искате да се занимавате с големи недокументирани frameworks, то CodeIgniter е именно за вас.

Какво е CodeIgniter?